Biografie

van Oleg Lysenko
shopnieuwsbrief
1974

Oleg Lysenko

Geboren in Oekraïne

1989-1993

Muziekcollege, Poltava

1994-1999

Nationale Muziekacademie Kyiv

2000

Eerste CD | Awakening

2002-2007

Messiaan Academie | Codarts Conservatorium Rotterdam

Nederland | Specialisatie Argentijnse tango op bayan en bandoneon.

2003

3e Prijs Internationale Accordeoncompetitie

Castelfiardo | Italië

2005

1e Prijs Nationale Accordeoncompetitie | solist

2012

Tweede CD | Gulag

2022

Derde CD | 'De Sneeuwstorm'

BIOGRAFIE

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Na zijn afstuderen in 1999 bracht Oleg zijn eerste CD ‘Awakening’ uit en zette hij zijn studie in Nederland voort aan de Messiaen Academie. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. In de categorie Ensemble won hij met medestudenten de derde prijs op de Internationale Accordeoncompetitie in Castelfidardo, Italië. Twee jaar later won hij in Nederland als solist de eerste prijs op de Nationale Accordeoncompetitie met zijn vertolking van ‘Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel’, van de hedendaagse Oekraïense componist Victor Vlasov. Dit is tevens het titelstuk van zijn in 2012 verschenen CD.

Oleg heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met Dmitry Hvorostovsky, en met Sinfonia Rotterdam, waarmee hij in 2019 de première speelde van Alexander Nagaevs ‘Apocalyps of the 20th Century’ voor bayan en orkest. Hij trad op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor de AVRO op radio 4 en bij het televisieprogramma Vrije Geluiden. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Zulke projecten ontwikkelde hij onder meer met schrijver en beeldend kunstenaar Armando, beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel en met schrijvers, journalisten en filmmakers, waaronder Stefan Hertmans, Cherry Duyns en Peter d’Hamecourt.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Oleg al meer dan honderd benefietconcerten gegeven om geld in te zamelen voor ambulances en andere medische hulpgoederen. Hij is mede-oprichter en voorzitter van Music for Ukraine, een stichting die fondsenwerving voor essentiële humanitaire hulp aan Oekraïne combineert met ondersteuning en verspreiding van de rijke Oekraïense muzikale cultuur.

Tel: 0613591523
info@oleglysenko.com
www.oleglysenko.com

DISCOGRAFIE

De Sneeuwstorm (2022)

Het is 1812, Napoleon staat op het punt Rusland binnen te vallen. Zonder enige notie van het dreigende gevaar zijn Masja, een lief meisje van zeventien, en Vladimir, een jonge vaandrig met verlof, wanhopig verliefd. Een huwelijk zit er niet in, want zij is rijk en hij arm. Zij besluiten stiekem te trouwen en ervandoor te gaan. Een sneeuwstorm gooit roet in het eten…   

CD 1: Georgi Sviridov – De Sneeuwstorm, muzikale illustraties bij het verhaal van Alexandr Poesjkin. Gearrangeerd en uitgevoerd op bayan door Oleg Lysenko. 

1. Trojka 2. Wals 3. Lente en Herfst 4. Romance 5. Pastorale 6. Militaire Mars 7. Huwelijk 8. Echo’s van Wals 9. Winterweg

CD 2: Alexandr Poesjkin – De Sneeuwstorm, vertaald en verteld door Hans Boland. Met muzikale illustraties van Georgi Sviridov, uitgevoerd op bayan door Oleg Lysenko.
Arrangement en uitvoering: Oleg Lysenko
Vertaling en voordracht: Hans Boland

Nieuwe CD!

De Sneeuwstorm

Oleg Lysenko & Hans Boland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info