De Rode Ruiterij

Koenraad Tinel en Oleg Lysenko ontmoetten elkaar voor de eerste keer bij een optreden met de Nederlandse dichter/beeldend kunstenaar Armando in Amsterdam.  Zij speelden na de Armando-performance een voorstelling met Stefan Brijs in Oostende: http://www.vrijstaat-o.be/stefan-brijs-koenraad-tinel/ in de periode van samenwerking tussen Koenraad en Stefan rond een sociaal – artistiek project in Genk en de voorbereiding van het boek Verhalen van het Pajottenland (Uitgeverij Atlas Contact). Daarna kwam een voorstelling met Stefan Hertmans en diens gelauwerde Oorlog en Terpentijn. Daaruit ontstond de voorstelling Muziek voor de overtocht waarin de drie kunstenaars elk gestalte gaven aan ‘hun’ oorlog: WOI (Stefan Hertmans), WOII (Koenraad Tinel), de oorlog in Oekraïne doorweven met de spanningen tussen Rusland en Nederland (Oleg Lysenko). De memorabele première daarvan vond plaats in Flagey, als eerste voorstelling na de lockdown in Brussel na de aanslagen.

https://vimeo.com/274254242

 

Koenraad Tinel is, hoewel beeldend kunstenaar, zeer actief op de theaterscène. Zijn eerste grote voorstelling was de theatermonoloog Scheisseimer, een productie van HET PALEIS. De voorstelling was gebaseerd op de gelijknamige graphic novel, uitgegeven bij Lannoo. Bij deze voorstelling werden de tekeningen uit het boek groot op scherm geprojecteerd terwijl Koenraad Tinel het verhaal van de twee jaar durende vlucht naar Duitsland en terug tijdens WOII, samen met zijn ouders en kleine zusje, vertelde aan de hand van de tekeningen, ondersteund door liederen en pianospel. Een voorstelling die hij in alle Vlaamse theaterhuizen bracht en in Franstalige versie in Brussel.

Ooit schilderde hij ook telkens bij het begin van de theatervoorstelling LARF van Josse De Pauw en Peter Vermeersch de indrukwekkende openingsscène op een doek van 9 op 6 meter, een performance die bij de toeschouwers in het geheugen is gebrand. https://www.youtube.com/watch?v=T-A_iHGEZ6w

De nieuwe Babel/ Rode Ruiterij-voorstelling is de vrucht van een jarenlange fascinatie bij Koenraad Tinel voor het werk van Isaak Babel.

Hij heeft zich de sfeer en content van de verhalen doorheen de jaren zo eigen gemaakt dat hij ze liefst ook zelf voordraagt, wat de emotionele impact van de voorstelling verhevigt en waarmee hij weer aansluit bij zijn allereerste theatermonoloog.

Voor Oleg Lysenko is de literatuur van deze in Oekraïne geboren schrijver als thuiskomen, de muziek die hij brengt evoceert zowel de Russische ziel als de joodse stem in de verhalen van Isaac Babel, doorspekt met propaganda muziek en weemoedige kozakkenliederen.

https://www.youtube.com/watch?v=P80X1dGVNE4

https://www.youtube.com/watch?v=lr-FzDWOzd4

 

De voorstelling is opgebouwd rond het eerste en laatste verhaal uit de cyclus Verhalen van de Rode Ruiterij.

De première vond plaats op Het Betere Boek dat 14 oktober dit jaar in het teken van Rusland stond.

Omdat de periode 2019/2020 honderd jaar Russische revolutie herdenkt zijn de verhalen van Isaac Babel in hun onsterfelijke grootheid weer razend actueel.

 

De video link naar het project ziet u hier: https://vimeo.com/274254242

Boekingen

Email

info@oleglysenko.com

Telefoon

0031-(0)613591523

Andere voorstellingen

The Blizzard, The Snowstorm, Alexander Poesjkin

The Blizzard, The Snowstorm, Alexander Poesjkin

Oleg Lysenko en Harry-Imre Dijkstra presenteren: DE SNEEUWSTORM van ALEXANDR POESJKIN. Het is 1812, Napoleon staat op het punt Rusland binnen te vallen. Zonder enige notie van het dreigende gevaar zijn Masja, een lief meisje van zeventien, en Vladimir, een jonge...

Lees meer
Muziek voor de Overtocht

Muziek voor de Overtocht

‘Muziek voor de Overtocht’ is een bijzondere voorstelling op de grens van beeldende kunst, muziek en literatuur. Met AKO-literatuurprijswinnaar Stefan Hertmans en zijn ‘Oorlog en terpentijn’, beeldend kunstenaar Koenraad Tinel en Oleg Lysenko als muzikant. Een...

Lees meer

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info