Hoop, heimwee en tranen tijdens Oekraïens festival in Geldrop

GELDROP-MIERLO – In een overvolle zaal in de Weeffabriek in Geldrop vond zondag het Oekraïens festival plaats. Zeven groepen en solisten van Oekraïense komaf traden op. Vooral het volkslied raakte veel vluchtelingen diep.

Olga Maria Berger 13-11-22, 19:30 Bron: ED

Ze spelen nog niet lang samen, de leden van de band Gasten, maar ze brachten een paar nummers ten gehore die luid werden beloond door het publiek. Zanger Stanislav, gitarist Dmytro en drummer Egor hebben elkaar ontmoet in de vluchtelingenopvang in Mierlo. Ze komen uit verschillende delen van Oekraïense en sinds vijf maanden oefenen ze samen.

Tekst gaat verder onder de foto: tranen.

De band Gasten, met van links naar rechts Egor, Dmytro, en Stanislav.

De band Gasten, met van links naar rechts Egor, Dmytro, en Stanislav. © Anette van de Goor / DCI media

Ze voelen zich gasten in Nederland en zo hebben ze hun band genoemd. Ook Mariya woont (voorlopig) in Mierlo en de 16-jarige zangeres heeft in Oekraïne de nodige podiumervaring opgedaan. Menig toehoorder pinkte een traantje weg tijdens haar optreden.

Niet alles is kapot

Dat Oekraïne meer is dan kapotte geschoten huizen en bomkraters was te zien op de film die voorafgaand aan de optredens was te zien. Het is een land met groene heuvels en dalen en prachtige oude gebouwen. ,,Het is alsof ik terugging in de tijd tijdens de film”, vertelt Sherschenko Luydmila.

Zij woonde in de buurt van de kerncentrale in Zaporizja. Een maand geleden durfde ze niet langer te blijven en vluchtte met haar dochter. De hoop dat ze ooit terug kan, is versterkt door de bevrijding van Cherson. ,,Maar die kerncentrale is voorlopig een groot gevaar.”

Het is maar goed dat er een festival is, anders probeerde ik de hele dag te bellen met mijn vader

Vita Kovalenko, dansgroep Mriya

Andriy Hlod is met zijn zoon Bohdan (10) naar het concert gekomen. Bohdan woont zijn hele leven in Nederland. ,,Ik wil hem kennis laten maken met de Oekraïense cultuur”, vertelt Hlod. Erg veel zorgen over zijn familie heeft hij niet. ,,Ze wonen in de bergen in een streek waar nog niet wordt gevochten. Nu Cherson is bevrijd, heb ik de hoop dat het Oekraïense leger stap voor stap de rest van het land kan bevrijden zonder dat ze daar in gevaar komen.”

Tekst gaat verder onder de foto: vlekkeloos dansen.

Oekraïense volksdansgroep Mriya.

Oekraïense volksdansgroep Mriya. © Olga Maria Berger

Ambulance voor Poltava

Dat is anders voor Vita Kovalenko, de leidster van de professionele dansgroep Mriya (droom). Ze woont al jaren in Nederland, maar haar vader woont in Cherson. Ze heeft nog geen contact met hem kunnen krijgen. ,,Het is maar goed dat er een festival is, anders probeerde ik de hele dag te bellen met mijn vader.”

De groep danste vlekkeloos, ondanks de zorgen die alle leden hebben over hun familie. ,,Dit is nu onze missie, ontspanning brengen. En natuurlijk om 23.000 euro bij elkaar te brengen voor de ambulance voor de Oekraïense streek Poltava.”

Professioneel accordeonist Oleg Lysenko reist al maanden het land rond om geld bij elkaar te spelen voor die ambulance: Zijn optreden met liederen uit het thuisland bracht tranen teweeg. Vooral het volkslied dat door velen werd meegezongen, raakte de aanwezigen diep. De presentatie werd gedaan door Alla Vasnyova in het Oekraïens en Paul Couturier in het Nederlands. Zij zijn bestuursleden van de stichting Cultuur aan de Dommel die het festival heeft georganiseerd.

Doneren voor de ambulance kan via: https://www.doneeractie.nl/ambulance-voor-oekra-239-ne/-68066.

Oleg Lysenko roerde het publiek met zijn 16-eeuwse wiegelied en het volkslied.

Oleg Lysenko roerde het publiek met zijn 16-eeuwse wiegelied en het volkslied. © Olga Maria Berger

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info